lørdag 23. oktober 2010

Hvordan er det her hos oss?



Vi har fått et sporsmål om hvordan det er her hos oss. Vi holder til 10 km fra hovedvei og en trivelig liten landsby, Sao Marcos da Serra og 2,5 km fra en bitteliten landsby med butikk og bar, Azilheira. Normalt drar vi 2,5 mil for å handle i Sao Bartolomeus de Messines. Der får vi det aller meste. Så vi innstiller oss som om vi har hytte på fjellet. Da kan en heller ikke handle hver dag. Men roen vi får her på høyden, kan ikke byttes bort mot noe annet. Badestrender ligger ca 45 minutter unna, men hva gjør vel det når en har fri hele dagen?

Vi har mange venner som for det meste bor mellom 8 og 30 km unna, men to familier har hus rett ved oss. De er desverre ikke så mye her, for som for de fleste er de fortsatt i jobb hjemme. Koselig når de er her. De andre er både fastboende, overvintrere og feriegjester. Men vi får dekket vårt sosiale behov og vel så det. Sjelden en uke uten 2 eller flere sammenkomster av ulike slag. Hjemme hos venner, på restaurant eller på tur. De fleste vi omgås er norske. Kontakten med portugisere begrenser seg selv ettersom ingen av oss snakker mye portugisisk. Ulikhetene i levestandard er også merkbar her ute på landet. Mange lever både uten strøm og innlagt vann, omtrent som de fattigste bøndene gjorde for 70-80 år siden hjemme. Det sier seg selv at det begrenser seg til å hilse og være vennlig.

Levekostnadene her er som helhet en god del lavere enn hjemme, men det sies at etter at Euroen ble innført gikk prisene rett i været og lønningene stoppet opp der de var. Mange slite økonomisk. Det vi bruker mest penger på her nede er bensin og telefon. Bensin er like dyr som hjemme og mobiltelefon er mye dyrere. Strømmen er vi spent på. Vanskelig å vite før vi har vært her en stund. Ellers er maten både billig og dyr. Men det vanligste er en god del billigere enn hjemme. Vin, øl, juice og annen god drikke er mye billigere.
 Byggematerialer er også både billig og dyrt. Det som portugiserne selv bruker mest av, er ganske billig, mens treverk, god maling og andre litt spesielle ting koster mer enn hjemme.

Vi har brukt mye tid på å finne frem til alt vi trenger, men nå opplever vi at det er greit å finne frem. Vi bruker sjeldnere og sjeldnere hele dager i bilen for å handle litt her og litt der. Jeg sliter med å finne bomullsstoffer til patchwork og strikkegarn som er ull eller bomull. Alt er syntetisk. Kanskje det finnes i Lisboa, men vi gidder ikke dra dit for småting. Netthandel fungerer bra på slikt. Kanskje en burde åpne butikk her? Fine stoffer, strikkegarn og hobbyartikler.
 
Inngangsparti-terrasse

Og fra bassengsiden.

Naboene våre. Norske de også.

Nedsenket patio. Det kan blåse om vinteren.

Huset bakfra-sett fra en høyde i nærheten

Vinterhagen og mandeltreet

Utsikt fra terrassen

To naboer pluss oss

3 kommentarer:

Emmie, Anita og Jan Ivar sa...

Tusen takk for en liten innføring i livet i Portugal. Fantastisk utsikt fra terassen og så ser det veldig koselig ut rundt huset deres med roser og blomstrende trær. Ukene går så fort så det er viktig å nyte tiden ikke bare stresse og jobbe og dere ser ut til å finne balansen i så måte. Virkelig et herlig liv:-)

Ove-Liv sa...

Ja, det er fort at jobbingen tar litt over, så vi bruker erfaringer fra tidligere til hjelp for ikke å gå i den fellen. Meningen er jo å finne en fin mellomting. En kan ikke ha en slik eiendom uten at en trives med å gjøre litt, men vi skal ha tid til det koselige også.

Siri sa...

Jasså, det er sånn det ser ut... Glemte helt at dere har en blogg, så nå måtte jeg lese innlegg for flere uker. Liker å følge med på arbeidet. Ikke slit dere helt ut da:)

Legg inn en kommentar