lørdag 19. november 2016

Cordoba - tirsdag 2 til fredag 5 november

Og selvsagt, etter så mye arbeid trengte vi en ferie fra ferien 😎 I flere år har Ove snakket om å dra til Cordoba. Det er bare litt over 4 timers kjøring herfra, så vi er heldig på den måten. Vi når mange flotte byer både i Spania og Portugal innen noen få timers kjøring. Så vi pakket varmt tøy og dro avgårde. Klok av skade vet vi at temperaturen i innlandet i Spania, kan være mye lavere enn her hos oss i Algarve/Portugal i oktober/november. 

Vi hadde bestilt rom på et herlig lite hotell midt i gamlebyen i Cordoba. Vi brukte gps til å finne fram, og ble ledet inn i gater som ble smalere og smalere. Skikkelig ubehagelig, det gikk jo folk der også. De måtte inn i døråpninger for å slippe oss frem.Tilslutt fikk vi beskjed om at vi var fremme og godt var det, for vi så ingen videre utvei. Hotellet lå like bak oss. Litt rygging og ordning, så ble det bra. De hadde til og med en fin parkeringskjeller bare en gate tilbake der vi kom fra.

Som dere ser er gatene trange. Vi kom inn fra venstre og fulgte veien mot fotografen. Måtte deretter rygge rundt samme hjørne
Hotellet heter La Llave de la Judería og er både sjarmerende og sentralt. Frokosten var vel ikke så mye å skryte av til en veldig høy pris (50 % på toppen av prisen for rommet) Det ble med en hotellfrokost og resten spiste vi på små bakerier i nærheten. Mye triveligere.

Cordoba har utrolig mye flott kultur å by på. Bl.a. en fantastisk moske/katedral kalt La Mezquita Det er ikke mange steder der en moske har blitt omgjort til en katolsk katedral med minimalt av ødeleggelser.
Takdekorering

Over en dør kan en finne på litt av hvert, bare takhøyden er på plass

Vakkert

Fra den gamle moskeen med kristne symboler lagt til

Dette ble bygget og videreutviklet mellom 711 og 1247 e.kr. Ganske så imponerende. Søylene er blankslipte av alle som har tatt på de i alle disse årene
Den gamle moskeen er beholdt, men langs ytterveggene er det utvidet og bygget til mange små kapell. Det største og fineste kirkerommet ligger midt inni moskeen, der taket er løftet og en flott minikatedral er oppført. Imponerende arkitektur fra en tidsepoke som strekker seg fra ca 700 e.Kr og helt frem til 16 hundretallet.
Så utrolig flott


De aller siste endringene ble gjort i forrige århundre. De kristne erobret Cordoba på 1200-tallet og rundt 1247 ble muslimene jaget ut av byen, bare året etter etablerte de seg i Granada som ligger noen mil lenger nord. Kanskje det var de samme som bygget opp fantastiske byggverk i Granada mellom 1248 og1354? (Jeg må ta et lite forbehold om korrekte opplysninger. Har fått med oss litt herfra og derfra. Helt tydelig at ikke alle er helt enige om årstall)

Den første dagen var vi ordentlige turister og brukte tiden på severdigheter og gamle monumenter. Vi kjørte både liten og stor turistbuss 😊😊 Den andre dagen leide vi sykler og opplevde byen og alle dens trivelige små og store gater og plasser på en helt annen måte. En flott måte å komme seg rundt på.
Palasset Alcacar de los Reies Cristianos. Setet for inkvisisjonen i Cordoba. Trenger ikke si så mye om det

Gullfisk i mange farger

Jeg tok masse bilder med kameraet mitt i moske/katedralen, men hadde glemt laderen. Utrolig kjedelig da mobilen min ikke tar særlig gode bilder. Det fine var at da vi kom tilbake til Carrapateira viste det seg at jeg hadde tatt med feil lader fra Norge 😉 Men det ble litt færre bilder enn planlagt.

Et kunstner kollektiv med en fantastisk fin patio
I Cordoba er befolkningen veldig opptatt av portrommene/bakgårdene/hagene sine, som kalles en patio, I veldig mange av de gamle husene er det bygget slike patioer som blir dekorert med planter og potter. I mai hvert år har de en konkurranse der den fineste patioen skal kåres. Det er nok verdt å komme tilbake i mai/juni når disse fantastiske stedene er på sitt flotteste. I november er de nok bare en skygge av seg selv.
Slike vegger fulle av små potter er et vanlig syn i patioene. Mange steder er de blåmalte
Det ble mye god mat underveis, både oksehale og grisekjaker. Jeg syns vel egentlig at portugisisk vin er bedre enn spansk, men i nøden...... Den gikk ned. Også Ove fant et lokalt brygg som ble nydt til fulle, selv om det ble med det ene lille glasset.

På hjemvei reiste vi innom IKEA i Sevilla. Det tok oss 4 timer til tross for at det egentlig bare var litt stæsj vi skulle ha. Men sånn er det jo med IKEA. Umulig å komme seg raskt ut igjen. Helgen ble brukt til å henge opp og sette på plass noe av det vi hadde kjøpt. 

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar